Sälja fakturor – för vem?

Vem kan sälja fakturor, och till vem är vanliga funderingar när det kommer till begreppet som också kallas för factoring. Att sälja fakturor är en snabbt och enkelt sätt att öka sin likviditet i företaget för att satsa på utvecklig och investeringar men det finns vissa saker man bör se upp med, som till exempel hur mycket finansieringsbolaget som köper dom tar i avgift.

Alla företag kan använda sig av factoring
Ja, svaret är så enkelt att alla typer av företag kan använda sig av tjänsten som innebär att man säljer företagets fakturor till ett finansbolag som betalar ut pengarna direkt. Storleken på företaget har ingen betydelse och inte heller vilken bransch man är verksam i, utan både stora och små företag säljer fakturor för att på ett snabbt och bekvämt sätt få in kapital till nya investeringar och annat.

Företag som står inför investeringar
Planerar du och ditt företag en stor investering av något slag, har drabbats av oväntade kostnader eller av någon annan anledning behöver få in snabba pengar kan det vara en bra idé att sälja några fakturor till ett finansbolag. På så vis slipper du vänta på kunden, som kanske har 30 dagar eller mer på sig att betala, och du får pengarna på företagets konto redan efter en eller ett par dagar från att fakturan blivit godkänd. Ditt företag slipper dessutom en del av administrationen, och kan direkt köpa in nya maskiner eller vad det kan tänkas vara för investering som är aktuell.

Till vem?
Det finns många företag som ägnar sig åt att köpa andra företags fakturor. Dom i sin tur betalar ut pengarna direkt, utan väntetid, mot en viss procent av fakturabeloppets totala summa. Om du och ditt företag funderar på att sälja fakturor för första gången är det klokt att kolla igenom några olika företag och deras tillhörande villkor eftersom kostnaderna kan skilja sig en hel del. Du vill ju trots allt att det ska vara lönsamt för ditt företag, samtidigt som bolaget som köper fakturor också måste tjäna på det. Läs noga igenom allt det finstilta i avtalet innan du skriver på något, så slipper du bli överraskad när pengarna sedan betalas ut.

Att sälja fakturor är alltså för att typer av företag och är ett alternativ om man vill slippa delar av administrationen eller om man behöver få in snabba pengar. Det man ska tänka på är att jämföra olika företag för att se vem som har ett erbjudande som lämpar sig för dig och ditt företag.